Hoe het begon
Marya Dekker is in 2002 begonnen als vrijwilligster. “Er werd door mijn voorgangster, Paula, om hulp gevraagd bij het voeren van de zwerfkatten in de haven. Via een briefje in de supermarkt. Ik woonde net in IJmuiden en werkte parttime.
Het leek me leuk om dit erbij te doen in mijn vrije tijd. Zo leerde ik de charme van de haven kennen, en viel ik als een blok voor de zwervertjes daar.” Kort daarop moest Paula om persoonlijke redenen stoppen met het werk wat zij al sinds 1984 deed. “Ik kon het niet aanzien dat de havenkatten zonder zorg dreigden te raken. Dus heb ik Paula’s taken overgenomen. En direct de stichting opgezet, met het oog op de financiën. Er moest nog zo
veel gebeuren. Het merendeel van de havenkatten was nog niet gecastreerd en had meer (medische) zorg nodig.
Nu hebben we alles onder controle, maar ik had geen idee van de hoeveelheid werk wat op mijn pad zou komen. Zeker nu we ook een professionele opvang hebben en we ons moeten houden aan allerlei regelgeving.”
In augustus 2004 is de stichting opgericht: Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden. In die tijd werd het visafval aan land gebracht waar de katten op af kwamen.
Momenteel is Stichting Zwerfkatten havengebied IJmuiden een vrijwilligersorganisatie die meer dan 150 kansloze katten verzorgt.
Met name in de haven van IJmuiden leven veel verwilderde zwerfkatten. Voornamelijk huiskatten die zijn afgedankt en gedumpt, omdat ze ziek, te veel of te duur werden. Op straat verwilderen deze katten snel maar zonder hulp weten zij nauwelijks te overleven.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is er tegenwoordig geen vis te vinden; alle vis wordt op zee verwerkt en verpakt en komt diepgevroren aan wal. Ook is er nergens vers drinkwater om over warme en veilige schuilplaatsen maar te zwijgen; deze onschuldige dieren worden vrijwel overal verjaagd. Door de barre omstandigheden treffen onze vrijwilligers regelmatig zwervende katten en kittens aan in ernstige nood.
Onze hulp is hard nodig: Om overlast en natuurlijke uitbreiding te voorkomen worden de dieren gevangen en gecastreerd. Tevens wordt dagelijks de ronde gedaan langs alle voerplekken met water, voer en medicatie. Ook zijn er vijfentwintig hokken geplaatst, verspreid door het havengebied, waarin de beestjes veilig en warm kunnen schuilen en eten!
Zieke dieren, sociale katten en moederloze kittens kunnen in onze professionele noodopvang bijkomen, waar zij 24-uurszorg genieten. Ook onplaatsbare katten (extreem bang, schuw, gedragsgestoord of onzindelijk) vanuit asiels of andere organisaties vinden hier een veilige haven.
Vaak lukt het ons na een intensieve socialisatie om de beestjes alsnog te herplaatsen bij lieve en betrouwbare baasjes. Tevens krijgen oude zwervertjes in de opvang hun pensioen, zodat zij niet op straat hoeven te sterven..
De zorg voor al deze kansloze katten is kostbaar; dagelijks gaat er bijna 10 kilo droge brokjes doorheen en 30 blikken natvoer. Maandelijks hebben we 18 grote zakken kattenbakkorrels nodig, kilo’s speciaal dieetvoer, schoonmaakmiddelen en worden alle katten regelmatig ontwormd & ontvlooid.
Onze stichting ontvangt geen subsidies en is geheel afhankelijk van giften en sponsoring. Onze medewerkers en bestuursleden werken dan ook allemaal op vrijwillige basis.